Tanja Schollen van Praat communicatie
< terug naar alle blogs

When a plan comes together

Hoe moeilijk kan het zijn?

Eigenlijk weet je het als ‘baas van de toko’ zelf ook wel. Op gebied van communicatie loopt het allemaal niet op rolletjes. Het is van het kaliber ‘pappen en nathouden’. Er worden zo nu en dan successen en mooie projecten gedeeld op de socials, tenminste als de projectleider niet vergeten is een mooie foto te maken. En als directeur vind je dat de website er nog wel mee door kan. Toch zijn de meningen daar intern sterk verdeeld over.

De interne communicatie is eigenlijk nooit goed opgezet. De tijd dat iedereen geïnformeerd werd middels een praatje bij de koffieautomaat is wel voorbij nu er meer dan 100 collega’s rondlopen. En toch hoor ik zo’n ondernemer dan soms zeggen: “Hoe moeilijk kan het schrijven van een paar tekstjes nou zijn? Dat kan mijn secretaresse ook wel.”

Herkenbaar?

Dit verhaal is natuurlijk fictief. Maar ik denk dat het voor veel ondernemers, in meer of mindere mate, bekend in de oren klinkt. Langzamerhand besef je dat jouw secretaresse een kei is in het managen van jouw agenda maar geen tekstschrijver is en al helemaal geen communicatieadviseur. En je ziet in dat er op communicatiegebied nodig iets moet veranderen (lees: verbeteren). Dat is het moment dat ik jouw bedrijf binnenwandel. Met een frisse en kritische blik.

Ja, help!

 

Plan de campagne

Het begint met gesprekken en een berg vragen. Dit is nodig om de huidige én gewenste situatie in kaart te brengen. Wat is jouw doel? Hoe wordt er op dit moment gecommuniceerd? Wat is de kwaliteit? Wat kunnen we naar een hoger niveau tillen en welke communicatie(middelen) moeten we toevoegen? Zodra ik op al mijn vragen antwoord heb, maak ik een plan van aanpak. Daarin beschrijf ik mijn visie op de interne en externe communicatie en breng ik een advies uit over wat er moet gebeuren om dit naar het gewenste niveau te tillen. En nog belangrijker: wat er moet gebeuren om de (communicatie)doelstellingen te behalen?

Hoe ziet een communicatieplan eruit?

Mijn communicatieplannen zijn altijd maatwerk. Ik kijk naar jouw organisatie, behoeftes en wensen. Maar elk communicatieplan bevat in ieder geval voldoende handvatten waarmee jouw organisatie aan de slag kan. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • Interne en externe analyse: denk hierbij o.a. aan visie, missie, cultuur, stakeholdersanalyse, customer journey en SWOT-analyse
  • Formulering communicatiedoelstelling
  • Contentstrategie: tone of voice, contentcircle, kernthema’s en topics, communicatiemiddelen en media en de contentkalender

Hoe dan?

Heb je zelf een (ervaren) communicatiemedewerker in dienst? Dan wordt het plan vaak met veel enthousiasme ontvangen en overgedragen aan deze medewerker die er voortvarend mee aan de slag kan. De grote lijnen zijn uitgezet, een tone of voice is bepaald en het huisstijlboek geeft antwoord op veel gestelde vragen vanuit de organisatie.

Maar wat als je geen (vaste) communicatiemedewerker hebt? Met enige regelmaat zie ik bij het presenteren van het plan iets gebeuren bij zo’n ondernemer. Het enthousiasme maakt langzaam plaats voor onzekerheid en angst. Het geloof in het plan is er wel, maar wie moet die kar gaan trekken? Hoe krijgen we dit goed op poten?

I love it when a plan comes together

Wie kent hem niet? Kolonel Hannibal Smith van The A-Team met zijn favoriete uitspraak: I love it when a plan comes together.  Ken je hem niet? Oké, dan ben jij heel jong óf ik best oud. Maar ook als je hem niet kent, begrijp je me vast.

Want ik ben er niet alleen om het plan voor je te maken. Als jij dat wilt, ben ik er ook om het te implementeren in jouw organisatie. Op interim-basis ben ik jouw tijdelijke communicatieadviseur, communicatiemedewerker én sparringpartner. Dan zorgen we er samen voor dat alle plannen werkelijkheid worden en de doelstellingen behaald worden. Ik zorg voor een solide basis waar jouw medewerker(s) mee aan de slag kan gaan (én blijven).

Doe mij zo'n plan!

< terug naar alle blogs