Tanja Schollen van Praat communicatie
< terug naar alle blogs

Help! Ben ik een copywriter of tekstschrijver?

Eigenlijk stond ik er nooit zo bij stil, maar binnen de communicatiewereld is het nogal een ‘dingetje’. Waar sommigen geen verschil zien, betitelen anderen het als een wereld van verschil. Maar wat vind ik er eigenlijk zelf van? Om daar antwoord op te krijgen moet ik op onderzoek uit: ik ga op zoek naar mijn ware aard. Ben ik een tekstschrijver of copywriter?

Tekstschrijver of copywriter - blog Praat communicatie

Wat is het verschil tussen een tekstschrijver en een copywriter?

Om die vraag te kunnen beantwoorden ga ik op onderzoek uit. Kijk je in de Dikke Vandale dan tref je bij het woord copywriter de betekenis tekstschrijver aan. Dat zou impliceren dat de twee functies dezelfde betekenis en inhoud hebben. Toch merk ik dat dit in onze branche vaak anders gezien wordt. Mijn zoektocht is dus nog niet ten einde.

Google weet raad!

Op internet vind ik veel artikelen over dit onderwerp. Maar er is er één waar mijn oog op valt. In het artikel is het volgende te lezen:

“Een copywriter is een specifieke reclametekstschrijver, die in concepten en in beelden denkt. De oplossing is niet altijd een keurige, foutloze tekst waarin iedereen zich kan vinden. Een goede copywriter gebruikt beelden, spreektaal en haalt streken uit die sommige mensen niet waarderen.”

“Een tekstschrijver huur je in om teksten te laten schrijven. Je mag erop rekenen dat de tekstschrijver keurige en foutloze brieven, brochureteksten, persberichten en mailingsteksten voor je kan schrijven. Een tekstschrijver is dus vooral iemand die weet hoe je goede teksten kunt schrijven.”

Oké, dus een tekstschrijver schrijft goede, foutloze teksten en een copywriter schrijft reclameteksten die niet altijd foutloos zijn en hij (of zij) haalt streken uit? Dit klinkt niet erg hoopvol voor alle copywriters van Nederland. 

Het stoutste kindje uit de klas

Ik ben getriggerd en lees aandachtig verder:

“Een zin beginnen met 'want', 'maar' of 'en' is heel gewoon voor een copywriter.”

Ah kijk, daar hebben we het stoutste kindje uit de klas met zijn streken! Ik merk overigens dat ik mezelf steeds meer kan identificeren met deze ‘stoute’ schrijver. Want ik pleit voor het beginnen van creatieve zinnen met ‘want’, ‘maar’ of ‘en’. Laten we de oubollige regels nu eens waar ze horen; in het verleden. Maar toch noemen mijn klanten mij nooit een copywriter maar altijd een tekstschrijver.

De beste zoekterm

Maar op welke zoekterm zoeken mijn (potentiële) klanten dan als ze een tekst willen laten (her)schrijven? In mijn zoektocht naar de beste functieomschrijving voor het schrijven van teksten, is dat natuurlijk niet geheel onbelangrijk. 

Als ik op Google het woord ‘tekstschrijver’ intyp, vindt hij voor mij 5.310.000 resultaten. Doe ik hetzelfde bij ‘copywriter’, dan staat de teller op 22.400.000. Is dit een eerlijk vergelijk? Nee, ik denk het niet. Want copywriter is als Engels woord een wereldwijde (zoek)term. Dat legt de (Nederlandse) tekstschrijver natuurlijk altijd af.

Ik geef het op!

Oké, ik heb echt moeite gedaan om te achterhalen wat mijn ware aard is. Ik heb:

  • de Dikke Vandale geraadpleegd;
  • research gedaan on internet;
  • een klein zoekwoordenonderzoek gedaan;
  • en mezelf gek gemaakt!

Dus ik geef het op. Het maakt mij niet uit wat ik ben. En het maakt mij niet uit op welke zoekterm men mij gaat vinden: geef het beestje een naam. Ik schrijf heldere teksten en creëer creatieve content. Ik help ondernemers met het bereiken van doelgroep en hun doelstellingen. En dát wil ik uitstralen en waar ik op gevonden wil worden. 

‘Klik’ en klaar

Ben jij op zoek naar een schrijver voor foutloze teksten of een schrijver voor creatieve, wervende teksten? Dan ben je voor allebei bij mij aan het juiste adres. Want ik ben van mening dat voor het schrijven van goede teksten vooral de klik tussen de schrijver en de ondernemer van belang is. Benieuwd of wij een klik hebben? Neem dan contact met me op. Dan kom ik binnenkort een kop thee bij je drinken.

< terug naar alle blogs