Tanja Schollen van Praat communicatie
< terug naar alle blogs

Hoe schrijven we dat? Coronaperikelen

Aangezien de coronacrisis voorlopig nog onderdeel zal blijven uitmaken van onze samenleving en ik veel verschillende schrijfwijzen van het woord tegenkom, besteed ik er met liefde en plezier aandacht aan in de rubriek ‘Hoe schrijven we dat?’ En dan trek ik hem gelijk iets breder dan alleen het coronavirus.

Het woord corona, als aanduiding voor het virus en de ziekte die daardoor veroorzaakt wordt, is correct geschreven met een kleine letter. Het is een verkorting van coronavirus, dat zelf dus ook met een kleine letter wordt geschreven.

Alle aanduidingen van virussen en ziekten worden in principe met een kleine letter geschreven: griep, pokken, mazelen, rodehond, ebola, malaria, etc. Dit geldt ook als ze zijn afgeleid van een naam: marburgvirus (naar de Duitse stad Marburg) of het usutuvirus (naar de Afrikaande rivier Usutu).

Wanneer dan wel een hoofdletter?

We schrijven wel een hoofdletter:

  • als een aardrijkskundig bijvoeglijk naamwoord deel uit maakt van de benaming. Bijvoorbeeld Engelse ziekte, Spaanse griep of Mexicaanse griep;
  • bij de toevoeging ‘van + de naam van de ontdekker’. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Lyme, het syndroom van Down, het syndroom van Tietze, het syndroom van Asperger (Let op: de verkorte aanduiding schrijven we weer met een kleine letter. Bijvoorbeeld asperger, lyme, parkinson);
  • bij afkortingen: SARS, MS, HPV, Q-koorts (Let op: ingeburgerde afkortingen krijgen meestal een kleine letter: aids, hiv, soa, tbc).

Schrijf je COVID-19 wel met hoofdletters?

Ja, dat kan. Maar het hoeft dus niet. Deze aanduiding van het virus mag je op de volgende wijzen schrijven: COVID-19, covid-19 of Covid-19.

En hoe zit het met samenstellingen?

Corona is grammaticaal gezien een zelfstandig naamwoord. Daarom worden combinaties met een ander zelfstandig naamwoord als samenstelling beschouwd en in principe aan elkaar geschreven. Een streepje is (vanwege de klinkerbotsing) verplicht wanneer het tweede woorddeel met een a, e, i of u begint. Ook deze samenstellingen met het woord corona worden dus met een kleine letter geschreven.

Een paar voorbeelden: coronavirus, coronabesmetting, coronacrisis, coronarichtlijnen, corona-epidemie en corona-uitbraak.

Let op: om het makkelijk te maken mág er ook als er géén sprake is van een klinkerbotsing, een streepje gezet worden. Dit is dus niet fout: corona-crisis, corona-besmetting, corona-virus.

En de samenstellingen met COVID-19?

Alle samenstellingen met COVID-19, covid-19, Covid-19 krijgen zonder uitzondering een streepje, omdat deze aanduiding op een cijfer eindigt. Je schrijft dus COVID-19-besmetting (of covid-19-besmetting, Covid-19-besmetting), COVID-19-crisis (of covid-19-crisis, Covid-19-crisis), COVID-19-epidemie (of covid-19-epidemie, Covid-19-epidemie), COVID-19-virus (of covid-19-virus, Covid-19-virus), etc.

Hoe schrijven we dat?

Niet alleen als taal ‘nitwit’ kun je tegen de (on)mogelijkheden van de Nederlandse taal aanlopen. Ook copywriters zoeken de regeltjes soms gewoon op. Want naast een berg aan regels, hebben we zo mogelijk nog meer uitzonderingen op die regels. Zie jij door de bomen het bos niet meer? In de rubriek ‘Hoe schrijven we dat?’ bespreek ik diverse taalkwesties, de bijbehorende regels én uitzonderingen. Volg mij op LinkedIn (of stuur mij een connectieverzoek) als je het handig vindt om dit soort taalweetjes op je tijdlijn voorbij te zien komen.

 

Bron: www.onzetaal.nl

< terug naar alle blogs